Wiener kaffeehaus?

Wiener Café är idag en österrikisk kulturinstitution.

När den misslyckade belägringen av Wien år 1683, så lämnade de turkiska trupperna kaffebönor efter sig . Det ledde så småningom till att en Cafékultur etablerade sig här i Wien, som lever kvar än idag och är unik i sitt slag.

De första Caféerna i Wien, öppnades någonstans i slutet av 1600-talet. På sina glansdagars tid sisådär runt 1800 -talet. Så var Caféerna mycket välbesökta och en väl etablerad kultur, vid den här tiden så var författare som Arthur Schnitzler, Stefan Zweig, Peter Altenberg, Karl Kraus m.fl. flitigt frekventerade dem och de använde Caféerna som sin arbetsplats. Många andra berömdheter från denna tid, som konstnärer, vetenskapsmän och politiker tillhörde stamgästerna.

Det mest typiska för Wiener Caféer är bord med marmorskivor, Thonetstolar och dagstidningar. Idag kan vi även tillägga fritt WiFi till listan över typiskt för Wien. Man brukar beskriva Wiener Caféet som en speciell slags institution, ett ställe som är öppet för alla och till priset av en billig kopp kaffe. Här är det där stället där en gäst kan sitta i timmar med sin lilla beställning, för att prata, skriva, spela kort, arbeta med sin dator och framför allt ta del av ett oräkneligt antal tidningar och tidskrifter.

Sedan oktober 2011 är den Wienska Cafékulturen listad som ett kulturellt minnesmärke av Unescos National Agency for the Intangible Cultural Heritage, beskrivet som en plats ”där tid och rum konsumeras, men där bara kaffet är uppsatt på notan”.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *