Café Zartl

Exteriört Café Zartl
Exteriört Café Zartl

Någonstans mittemellan dessa high fashion Caféer och de Caféer med mindre välmåga så har vi då här Caféet Zartl, vilket rankas som en institution för många men  även som kult Café. Det här är ett Café som inte ligger i dom vanliga turiststråken vilket gör det mer okänt för de flesta. Är det då värt att ta en omväg för att besöka detta Café? Ja, blir mitt korta svar. Och det något längre blir då absolut.

Måste nog till stå att här är atmosfären riktigt gemytlig. Detta är inget high faschon Café utan ett mycket mer Wienskt sådant. Dom flesta som går hit är dom som är närboende, eller sådana som tycker att man bör utforska dom mer rena Wienska Caféerna genom att vandra runt i Wien. För att här söka upp dom där små undanskymda oaserna i Café kulturstadens skuggor.

Café Zartl´s runda bås
Café Zartl´s runda bås

Det här gemytliga Caféet ligger lite i skuggan bakom Rochusmarkt. Caféet med dom små båsen som smälter in i miljön och blir riktigt pittoreska, jag är nog benägen att tro att dom inte har ändrat sig på de sista hundra åren. Man har givetvis en hög med dagstidningar att även här välja på, här finns både lokala och internationella tidningar. Man har också även en liten monter med historiska fotografier som man stolt visar upp. Man har också ytterligare en annan monter vilket som då innehåller tårtor eller rättare sagt tårtbitar.
Måste nog tillstå att här får man den totala känslan över, att just här har tiden stått stilla i åtminstone hundra år.

När jag var här så var det kväll. Vilket resulterade i att då testade jag deras Wienerschnitzel på kyckling, och givetvis en enkel espresso efteråt. För inte kan man väl sitta på ett Café utan att åtminstone ha testat deras espresso. Maten var enkel, serverades klassiskt med en citron klyfta, och på sidan om så tog jag en kartoffelsalat (kall potatis sallad), begärde även att få in en liten skål med preiselbeer (lingon). Det var en väldigt bra gjord panering, den var sådär härligt luftig. Sen gjorde det ju inte ont att den var välsmakande och god.

Nu har man än så länge i denna lokal tillåtit rökning på ena delen. Men eftersom lokalen är L formad så störs man aldrig av rökarna (passus dom höll på att bygga om lite i lokalen, när jag var där så det kan hända att dom har ordnat ett särskilt rökrum). Här återfinner du även ett klassiskt pool biljardbord.

Servicen är som den är på dessa Wienska institutionella Caféer utanför turiststråken, man får helt enkelt göra sig hörd om man vill något. För här räcker det inte med att höja sina ögonbryn, för att få dom att komma till en. Men är man vänlig mot dom, och visar att man uppskattar det dom gör. Så är dom allt som oftast riktigt trevliga tillbaka, det är i alla fall min personliga uppfattning.

Totalbetyg: 3,4
Adress: Rasumofskygasse 7, 1030 Wien


Publicerat

i

, , , ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *