Café Sperl

Café Sperl Entré
Café Sperl Entré

På promenaderna runtom i Wien, så kom detta anrika Café i min väg. Vad göra om inte att gå in och låta sig imponeras av miljön här. Café Sperl öppnades år 1880-81, det övertogs av Fam. Sperl från Jacob Ronacher som öppnade Caféet med namnet Café Ronacher i hörnhuset Gumpendorferstrasse/Lehargasse. På samma ställe ligger fortfarande idag Café Sperl. Visst tillhör detta Café institution Caféerna.

Tog nu i sedvanlig ordning min dubbla espresso. Styrkan var näst intill helt perfekt för mig och det skum som bildas var sådär mjukt-luftigt och välsmakande. Här sitter man gärna länge och avnjuter sin kaffe/espresso/cappuccino eller vad det nu man vill avnjuta. Många som kommer hit är ortsbefolkningen, men det skall väl inte stickas under stolen med att en hel del turister hittar hit också. När du väl sitter här och studerar omgivningarna så se upp..

Café Sperl interiorMin egen upplevelse var mycket god här, bra service, gott kaffe och gott om tidningar att läsa. Man har även en liten uteservering. Det ligger som sagt i hörnet av Gumpendorferstrasse/Lehargasse vilket det har gjort i mer än 130 år. Här har det kommit och gott en härlig mix av artister, författare, målare, arkitekter, kompositörer, musiker och skådespelare genom åren. Visst har det också satt sin lite speciella prägel på Caféet.

Man får inte glömma att berätta det att Sperl har sin egna fantastiska tårta också ”En tårta/kaka i en liten trälåda”.
Helt enkelt en härlig tårta/kaka att avnjuta på plats, eller om man så vill ta med hem. Men jag vill nog påstå, att den gören sig bäst att avnjutas på plats. Det för att här viskar väggarna så mycket historia här, detta är ett enda stort förlängt vardagsrum.
Tänk sitta då här och njuta av en tårta som har anor, anor ända från 1800 talets slut till idag. Receptet på tårtan/kakan är visserligen hemligt, åtminstone enligt deras hemsida. Den innehåller visserligen härlig mjölkchoklad, vanilj, kanel, mandelmassa… Njutning garanteras definitivt, om man nu gillar dessa ingredienser.
Den ursprungliga Sperl tårtan/kakan kan kylas, på grund av sitt speciella recept uppemot  åtta veckor.

Visst fins det även på detta Café tillgång till ett fritt WiFi, dom ingår som så många andra Caféer i Freewave hotspot. Vilket gör det möjligt att för oss som gillar att sitta uppkopplade. Men tänkt på säkerheten.

Litet tips på vägen:
”När man har intagit sin tårta/kaka och kaffe så kan man sedan fortsätta vandra nerför Gumpendorferstrasse. En liten bit längre ner efter gatan så kommer man till Haus des Meeres, ett Zoo i ett gammalt krigs torn. Här fans under andra världskriget en radar station. Tar man sig hela vägen upp så infinner sig en vacker utsikt i alla fyra riktningar över centrala Wien.”

Totalbetyg: 3,9
Adress: Gumpendorferstrasse 11, 1060 Wien
Hemsida: http://www.cafesperl.at

 


Publicerat

i

, , , ,

av

Kommentarer

Ett svar till ”Café Sperl”

  1. Profilbild för Maria

    När man sitter där och avnjuter sitt kaffe skall man inte glömma att lyfta blicken och detaljstudera dekorationerna i taket. Där väntar överraskningar. 😉
    http://wien.scharffenberg.eu/overraskning-pa-cafe/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *