Café & Restaurang Augarten

Palais_Augarten_Vienna
@Photograf Harald Hubich

Tog mig en stärkande promenad idag, tänkte utforska lite andra delar av Wiens Café kultur.

Sagt och gjort på med promenadskorna och så iväg. Tog mig dagen till ära ner till centrala delarna i Wien, Schottenring i det här fallet med lokaltrafiken. Därifrån så började dagens promenad mot ett nytt spännande Café.

Här till vänster så ser vi självaste slottet ”Augarten Palais” det ligger lite på sidan om självaste slotts parken. Här inryms det idag av Wiens Sängerknaben, men också porslins tillverkningen Augarten porslin. Här inryms dessutom en småskola/förskola på ett avstyckat område runt självaste slottet.

Café Restaurang Augarten
Café Restaurang Augarten

Caféet som var mitt mål ligger alltså mitt i Augarten. På sin tid när det uppfördes så var det ett sorts trädgårds Herrgård. För att sedan funder 1677 få namnet ”Imperial Favorita” Lust Slott endast för nöjen. Väl där så beslutade jag mig för att sitta inomhus, mest för att alla andra satt ute och att det var absolut lugnast sitta inomhus. Den fria Wifi anslutningen fungerade riktigt bra, inga som helst problem att koppla upp sig. Dock har dom lite ont om vägguttag om det skulle vara så att man behöver ladda sin mobil.

Kyparna är propert klädda i svarta byxor och vit skjorta, de är också de som tar beställning samt tar betalt. Här ståtar man med två olika sorters servitörer/kypare. Den andra är helt klädda i svart och serverar mest, men tar också upp beställningsr. Samtliga var mycket trevliga och tillmötesgående måste jag säga. De här kyparna/servitörerna kan också tala bra Engelska, dessutom så kan dem även Franska samt Ryska. Här kan man dessutom betala med kort.

Frukost Ägg och Skinka
Frukost Ägg och Skinka

Döm om min förvåning dagstidningar hade dom här också, fast dock inte så många olika sorter. Idag var jag ute efter att se vad dem kunde erbjuda i frukostväg, och för att vara lite besvärlig glutenfritt. Det var inga som helst problem att ordna en stadig frukost utan gluten, enkel lösning man bygger ihop sin frukost av flera delar. Det som kommer som ett minus med det för oss kunder är att det bar en tendens att bli lite dyrare. Men man får å andra sidan det man kan och vill äta.

Dom är även en Restaurang. Deras matmeny ser riktigt god ut till innehållet, tror nog att man inte blir speciellt besviken här om man tar sig hit en kväll och äter.

År 1775 så öppnar Kejsar Josef parken för allmänheten och stadfäster att den skall vara tillgänglig för alla människor. Inskriptionen som sitter på entréportalen “Allen Menschen gewidmeter Erlustigungs-Ort von Ihrem Schaetzer” påminner idag alla hur stor kejsarens generositet till sitt folk verkligen var.

Här var bland annat  Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig van Beethoven och höll dom berömda morgon konserterna för kejsaren. Huset använder givetvis för mer flärda ändamål också t.ex. baler var ett stående inslag här. Man hade även flera galor under 1800 -talets slut, vilket också gjorde att det blev ett centre för kultur och mode.

Totalbetyg: 3,8
Adress: Obere Augartenstraße 1, 1020 Wien
Hemsida: http://www.augarten.at/

 


Publicerat

i

, , , ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *