Café Gloriette

Café Gloriette Schönbrunn
Café Gloriette Schönbrunn

Måste bara ta med denna institution också Café Gloriette.

Café Gloriette ligger högt beläget ute i Schönbrunns slotts park. Det är en liten promenad dit, men väl värt det när man kommer fram. Här är det en fantastisk njutning att få sitta och ta sin kopp kaffe. Som det nu börjar bli bekant en dubbla espresso och blicka ut över Schönbrunn slott och Wien.

Ett av dom bättre anledningarna är trots allt, att man är tvungen att promenera hit upp. Vilket i sin tur gör att man med gott samvete kan ta den där kardinal schnitte, utan att vara speciellt betänklig över om den kommer att sätta sig runt midjan. Det är trots allt en liten bit hit upp från närmaste tunnelbanestation.

Vill bara påpeka att detta Café tillhör nog en av mina favoriter, och det mest för den helt underbara utsikten och miljön givetvis. Här svänger historien sina svärdshugg runt en så att det visslar runt öronen. Tänk bara att gloriette är byggt 1775 av kejsarinnan Maria Theresia. Hon Kejsarinna Maria Theresia menade säkert att Gloriette skulle vara en ”tempel härlighet”. Kejsaren Franz Josef I han använde det som frukostrum, snacka om en helt underbar start på dagen med den vyn. Detta är nog det absolut vackraste Café som jag hitintills har haft den äran att få besöka här i Wien.

Vad är nu en Gloriette ”Det kommer från 12-talet och är av ett franskt ursprung, gloire vilket betyder ”lilla rummet” är en byggnad i en trädgård som uppfördes på en plats som är  förhöjd. Dess strukturella utförande och form kan variera mycket, dom byggdes oftast i form av en paviljong eller tempietto, samt med mer eller mindre öppet på sidorna.”
Gloriettes dekorativa skulpturer gjordes av den berömda Salzburg skulptören Johann Baptist von Hagenauer.

Vy över Schönbrunn slott
Vy över Schönbrunn slott

När man nu sitter här och njuter av den underbara utsikten, så kan man också sätta upp sin dator. För här har man givetvis fritt Wifi för sina gäster, dock kan det bli lite väl långsamt under sommaren när det är som mest turister här. Så planera din dag noga, och kom hit till Gloriette när dom värsta rusningarna har varit. Alltså undvik lunchtid om det går. Servicen är som man kan vänta sig i Wien, är du trevlig så kommer dom också vara det tillbaka. Tänk dock på att under högsäsong så har dom väldigt mycket att stå i, så var extra tydlig med det du vill. Espresson här tillhör dom bättre i Wien. Så ni kommer inte att bli besvikna, dom har också ett rätt fantastisk glassutbud vilket de borde börja serveras strax.

Känner man nu sig riktigt hungrig så kan man också här äta en bit mat, varför inte ta en typisk Wiener måltid t.ex. Schinkenfleckerl eller kanske en gulasch soppa passar bättre. Vilket du än väljer från deras meny, så är den vällagad utan några som helst krumbukter. Bra vegetariska alternativ har dom också.

Måste tillstå att jag har jätte svårt att sätta ett betyg här. Det är så mycket som är bra men det klickar ibland på service sidan, samt det kan vara jätte svårt att få tag på ett bra bord. Men är man villig att vänta så blir man inte besviken, i vart fall så har jag alltid gott därifrån jätte nöjd.

Totalbetyg: 4,2
Adress: Schlosspark Schönbrunn, 1130 Wien
Hemsida: http://www.gloriette-cafe.at


Publicerat

i

, , , ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *